Šola alkohola

0
1613

Tako, kot vsaka droga, je tudi alkohol lahko naš učitelj. V naši družbi pa alkohol ni razumljen kot tak in zato se ga zlorablja. Naša družba v tem trenutku razume alkohol kot družbeni lubrikant brez katerega sploh ni prave zabave, nekateri pa ga vidijo tudi kot sredstvo za pomiritev in uteho.

Kot vsaka druga droga, tudi alkohol omami del naše zavesti. Pod njegovim vplivom se zato v določeni meri ne zavedamo samega sebe in se obnašamo drugače, kot bi se sicer, torej v času pijanosti mi sploh nismo mi. Kadar alkohol razumemo kot učitelja, nam takšna situacija dejansko lahko pomaga spoznati in razumeti samega sebe. In kot v pravi šoli, ko lekcije osvojimo, učitelja več ne potrebujemo. Nobene potrebe ni, da bi kdorkoli vedno, kadar je čas za druženje, hotel biti nekdo, ki ni. Razen seveda v primeru, če (še) ni zadovoljen s tem, kar je.

Poglejmo si torej razloge, zakaj se ljudje zatekamo k uporabi alkohola, kateri del naše zavesti nam alkohol omami in kaj natančno se lahko iz takšne izkušnje naučimo. Najprej pa osvežimo spomin na to, kako deluje naša realnost.

Prihodnost

Zbrana energija naših misli, prepričanj, resnic in nenazadnje tudi naših strahov določa našo prihodnost. Pravimo ji tudi naš prihodnji/višji jaz.

Vsak si sam ustvari svojo prihodnost. Kdor pozitivno razmišlja, ta vsekakor želi potem živeti v smeri svoje pozitivne prihodnosti. In to se tudi zgodi, kadar se prepusti, da ga ta energija vodi. Temu pravimo, da je poravnan s svojim višjim jazom. Za takšno osebo čutimo, da je avtentična, da je v svojem centru.

Kdor ni poravnan s svojim višjim jazom, v življenju izpade precej zlagano. Fake, bi bila prava angleška beseda. Njegova dejanja nimajo energijske podlage, ker ta oseba svoji energiji ne sledi. To se lahko zgodi zato, ker preveč negativno razmišlja in nima potem nobene želje tudi izkusiti to negativno prihodnost. Ali pa na splošno preveč razmišlja in zato nima časa občutiti energijo, ki bi ga rada vodila skozi življenje. Vendar pa se lahko izogibamo svojemu višjemu jazu kolikor hočemo, energija naše prihodnosti je še vedno prisotna in nas bo doletela slej kot prej.

Lahko bi rekli, da se igra življenja igra po pravilu fair play-a, kar pomeni, da samo dejanja, ki izhajajo iz našega pravega jaza, veljajo, tista, ki pa izhajajo iz našega lažnega jaza, pa ne.

Kdor je od svojega višjega jaza ločen, ta ima samo eno alternativo in sicer, da se ravna po svojem egu. Vemo, da takšna oseba v življenju deluje zgolj v svojo korist in da bo takšna oseba zaradi tega osamljena in izgubljena. To je tudi razlog, da ljudje, ki se dlje časa predajajo alkoholu, dejansko ostanejo sami, brez družin in prijateljev.

Tretje oko

Za povezavo med nami in našim višjim jazom v našem telesu skrbi žleza češarika, ki se nahaja v središču naših možganov. Češarika je center naše šeste čakre, ki ji pravimo tudi tretje oko. Pravimo ji tudi naš šesti čut oziroma naša intuicija. Nobeno presenečenje sicer ni, če čutimo, kaj se nam bo jutri zgodilo, glede na to, da našo prihodnost sami ustvarjamo.

S tretjim očesom zaznavamo energijo naše prihodnosti. Ker ta energija obstaja torej izven časa in ker sta čas in prostor tesno povezana, obstaja tudi izven prostora. Ker pomeni, da z njim lahko dostopamo do energij vsega prostora, tudi izven nas samih. Potencialno lahko dostopamo do energij celotnega vesolja.

Z njim zato zaznavamo tudi višje jaze (misli, prepričanja, resnice) ostalih ljudi. In vemo, kdaj jim sledijo in kdaj jim ne. Vemo, kdo je avtentičen in kdo ni.

Vpliv alkohola na naš višji jaz

Alkohol omami češariko in nas zaradi tega loči od našega višjega jaza. Pod vplivom alkohola pademo zato v svoj ego in izgubimo svojo avtentičnost. Ker se naš višji jaz nahaja v prihodnosti, pod vplivom alkohola izgubimo občutek za prihodnost. Vemo, da se nam zaradi tega v alkoholiziranem stanju hitreje zgodijo prometne nesreče.

Rekli smo, da je naš višji jaz zbrana energija naših misli, prepričanj in resnic, ki definirajo našo prihodnost. Kdor ima svoje misli neurejene, preveč negativnih prepričanj ali pa si je nakopal preveč bodočih situacij, tak bo za svoje misli rekel, da so skrbi. Skrbi so torej naša prihodnost, katero še nismo v celoti premislili oziroma vizualizirali. Razlog je prehitevanje samega sebe, ker nam je ego naložil več situacij, kot pa bi se jih mi sami spontano lotili. Zaradi pomanjkanja svetlobe vizije, se okoli nas zaradi skrbi ustvari neprivlačna siva aura.

Ker nas alkohol loči od naših višjih jazov, bomo pod njegovim vplivom pozabili na naše skrbi. Kar je včasih seveda precej priročno.

Maček

Občutek mačka lahko razdelimo na dva dela: Biološki maček je tisti del, kjer alkohol neposredno vpliva na naše fizično telo in zaradi katerega se počutimo bolne. Ta naj bi bil večinoma posledica dehidracije, ker je telo porabilo veliko vode za izločanje alkohola iz sistema.

Moralni maček pa je tisti glasek, ki ga slišimo v sebi in nas opozarja na našo neavtentičnost. Pravi: “To sploh nisi bil ti”. Glasek, ki nam ne da miru in zaradi katerega bi se včasih najraje kar v zemljo ugreznili. Glasek, ki ne bo odnehal šepetati, dokler mu ne namenimo pozornost in ga ne začnemo upoštevati.

Ta glasek pa ne slišimo samo po naporni noči. Tudi v vsakdanjem življenju ga vedno zaslišimo, kadar naredimo nekaj iz ega in ne iz srca. Kadar smo trezni, ga lahko takoj zaslišimo in upoštevamo. Kadar pa smo pijani, pa ga ne slišimo, zato se nam lahko nakopiči in preraste v močan hrup.

Pojdimo v nočni klub (trezni)

Poglejmo si najprej situacijo, kjer gremo trezni v nočni klub, da lahko ostanemo odkriti s samim sabo in obstoječimi energijami.

Glede na to, da pred tem nismo imeli nobene predstave, kaj točno bomo počeli v nočnem klubu, smo bolj kot ne prepuščeni improvizaciji. Vendar tudi sredi improvizacije lahko čutimo energije in se zavedamo kdaj sledimo svoji resnici oziroma svojemu egu.

S še dvema prijatelja pridemo torej v nočni klub. Na sredini plesišča pleše zanimivo dekle, ki nam pritegne pozornost. Ni videti, kot da bi se silila plesati in to jo naredi zelo avtentično in ravno zaradi tega privlačno na pogled. Začutimo, da dekle v tem trenutku noče, da se ji kdo pridruži. Očitno je bila njena želja in vizija takšna, da bo sama plesala. Ne sprašujemo se zakaj je temu tako in ji damo njen prostor. Ampak nam je pa vseeno všeč.

Na tej točki se v mislih poizkusimo najti zraven nje na plesišču. Vendar pa nam takšno vizijo nekaj ovira. Seveda, saj nismo sami prišli v klub! Naših prijateljev ne moremo kar na lepem zapustiti. Ona dva sta vsekakor tudi del enosti, ki vpliva na naše življenje. Kadar hočemo poskrbeti zgolj za lastno rit, nam bodo tudi najboljši prijatelji hoteli to preprečiti. Če ne drugače pa v mislih in energije misli nikoli ni za podcenjevati. Lahko ju poizkusimo zapustiti, vendar nas bo nekaj držalo nazaj in glede na to, da smo se odločili, da bomo odkriti sami s sabo, to tudi upoštevamo.

Ker razen pogovora za mizo z našima prijateljema, ne vidimo nobene druge odprte situacije, zaključimo, da nam danes pač ni usojeno spoznati tisto zanimivo dekle. Raje z mislimi ostanemo pri zmenku z našo prijateljico, ki ga imamo v planu za naslednji dan.

Pojdimo še enkrat v nočni klub (pod vplivom alkohola)

Marsikdo se bo strinjal, da je zgornja situacija bolj ali manj dolgočasna. Nekdo, ki se znajde v podobni situaciji, ga morda postane še celo strah, da na tak način v življenju ne bo nikamor prišel. Zato marsikdo rešitev poišče v alkoholu in v zameno nase prevzame posledice življenja v lažnem jazu.

Ponovno se z našima prijateljema odpravimo v nočni klub, pred tem pa zadaj na klopci z njima spijemo par steklenic vina. Že tukaj se zabava začne, skrbi prepustimo vetru, povemo si marsikaj, kar si drugače ne bi in se imamo prav fino. Ko pridemo v klub, je situacija identična zgornji, ponovno sredi plesišča zagledamo dekle, ki nam je všeč. Ko pri šanku dobimo svoje pivo, se zato kar takoj napotimo na plesišče. S pretiranim gibanjem vso pozornost poizkušamo obrniti v našo smer, saj smo v tem trenutku mi najbolj pomembni.

Ko nas naša simpatija opazi, kar takoj skočimo pred njo in se trudimo, da bi klub steklenici piva v roki in z našim približkom plesa izpadli kar se da simpatično. Ko se nam dekle nasmehne, je to vsekakor znak, da se ji lahko približamo in naredimo par korakov še tako, da jo primemo za boke. Dekle nam iz vljudnosti sledi za kakšno minuto, potem pa se nam posmeje in odide. Kasneje jo pri strani ponovno ujamemo in z njo poklepetamo. Na koncu pa uporabimo še kakšen pripravljen stavek, vprašamo jo na primer, kam je skrila angelska krila in jo poljubimo. Domov odidemo dobre volje in z novo telefonsko številko v žepu.

Naslednje jutro

Ko se naslednji dan zjutraj zbudimo, pa je zgodba čisto drugačna. Poleg občutka, da smo zboleli, nas mučijo še takšne in drugačne negativne misli. “To sploh nisi bil ti!” nam kriči glas moralnega mačka, ki se je v nas nakopičil zaradi neskončnega števila zlaganih situacij, v katere smo se spustili. Ko se začnemo spominjati prejšnje noči, bi se najraje ugreznili v tla. V sebi začutimo občutek osamljenosti, ločenosti od vsega.

Spomnimo se našega dekleta in kar malo nas postane groza ob misli, da bi nas sedaj videla v našem pravem jazu. Niti sanja se nam ne, kaj naj sedaj naredimo z njeno telefonsko številko. Nek čudni občutek v sebi nam pravi, da smo jo tako ali tako dobili le iz vljudnosti. Tudi tisti poljub na koncu je bil tako plitek in mehanski, da bi se še robot sekiral. Če bi se vsaj srečali takrat, ko smo bili trezni, je naša prepozna želja. Tako smo pa verjetno zapravili vse priložnosti pri dekletu, ki nam je bilo res všeč. ‘Ali lahko to situacijo sploh popravimo?’ se sprašujemo.

Na drugi strani pa se sprašujemo tudi, če smo si sploh še dobri z našima prijateljema. Zavedamo se, da smo jih malo zapostavljali. Kaj ni to nek splošen dogovor med prijatelji, da gremo zvečer ven, da spoznamo kakšno novo dekle? Očitno ni, ker čutimo sedaj večjo distanco med nami, kot pa je bila prej. Moramo se čimprej spet dobiti, da popravimo ta občutek. Mogoče bi se lahko čimprej spet dobili in skupaj nekaj spili, to bi znalo popraviti situacijo, je tudi ena od idej, saj smo se imeli prav fino zadaj za klubom na tisti klopci. V tem trenutku nas pa dohiti spomin, kaj vse smo jima tam povedali, in v želodcu nas kar malo zvije.

Povrhu vsega pa se ponovno srečamo z našimi skrbmi, na katere smo že čisto pozabili. Popoldne se dobimo tudi z našo prijateljico, s katero si pa nimamo prav veliko energij za izmenjati, kar je posledica tega, da pred zmenkom sploh nismo bili z mislimi pri stvari.

Kaj se s pomočjo alkohola lahko naučimo o sebi

Glede na zgoraj opisano, je najbolj pomembna stvar, ki se jo lahko naučimo ta, da se je alkoholu bolje izogibati :) No, poleg tega pa nas alkohol lahko nauči sledeče:

Kakšne so naše želje

S tem ko nemudoma reagiramo na naše želje brez občutka trenutne energije, se lahko naučimo, kaj si v življenju želimo. Potem pa je na nas, da se naučimo to doseči v treznem stanju, da ohranimo avtentičnost. Naučiti se moramo enako situacijo ustvariti najprej v mislih in potem zaupati višjemu jazu, da nas bo spontano vodil v njeno smer. Kakršno koli bližnjico bi ubrali, bi padli izven svojega centra in se znašli v svojem egu. Preden gremo na primer v nočni klub, si vzemimo čas in premislimo, kaj bi radi tam sploh počeli.

Kadar smo v družbi, je vsako naše dejanje ko-kreacija torej ne moremo delati kar nekaj po svoje. Zaradi tega se moramo vse naše eskapade naučiti uskladiti s prijatelji. V zgornjem primeru bi bilo bolje prijateljema prej omeniti naše želje, preden se ju odločimo zapustiti: “Tista gospodična tam mi je všeč, bi vaju motilo, če se grem spoznat z njo?”

Kakšne so naše skrbi

Ker smo v času pijanosti ločeni od našega prihodnjega(višjega) jaza, ne občutimo svojih skrbi. To nam prinese občutek olajšanja. Sicer se jih še vedno zavedamo, ne občutimo pa njihove neposredne energije, ki nam visi nad glavo. Ne smemo pozabiti, da naša prihodnost obstaja v tem trenutku, torej so skrbi del nas samih in se jim ne moremo izogniti.

Če torej na alkoholu čutimo brezskrbnost, drugače pa ne, nam to lahko pomaga, da skrbi lociramo in jih čimprej razrešimo. Odkrijemo lahko tudi povzročitelje skrbi. Mogoče bo nekdo na tej točki spoznal, da mu na primer televizija povzroča skrbi in jo ugasnil.

Kakšni so naši strahovi

Na alkoholu smo se obnašali drugače, popolnoma nezadržano. Prijateljem smo povedali marsikaj, kar drugače ne bi. Vprašamo se lahko, česa se bojimo, da trezni nočemo govoriti o sebi. Nas je strah, kaj si bodo prijatelji mislili o nas? Nas je morda strah, da nas prijatelji ne bi mogli sprejeti? Bi se jim zamerili, če izvedo kaj specifičnega o nas? Kaj pa bi to lahko bilo?

Kadarkoli začutimo strah, nismo v naši pravi energiji. Strah je nasprotno čustvo od ljubezni, to se pravi da iz nekega razloga zadržujemo svojo ljubezen, sebe. Poiščimo te razloge in jih odstranimo. 

Kaj je naš višji jaz

Naučimo pa se lahko tudi to, kaj je naš višji jaz. Hipotetično bi se lahko usedli za volan in videli razliko, kako je voziti avto, kjer se moraš zanašati izključno na svoje oči in sluh. Vemo, da to ni dovolj, in da lahko varno vozimo avto le, ko nam naš višji jaz in občutek prihodnosti in prostora, ki nam ga le ta prinese, stojita ob strani.

Ko se začnemo bolje zavedati našega višjega jaza, pa lahko ugotovimo, da le ta ne sega zgolj nekaj sekund v prihodnost ampak je kar se tega tiče neomejen. Ne bi se veliko zmotili, če bi rekli, da naš višji jaz sega do trenutka, ko ustvarimo neko misel oziroma vizijo. V prostoru pa naš višji jaz seže do tja, do kamor sežejo naše misli.

Bergle postavimo v kot

Če nam uspe osvojiti vse zgornje lekcije si lahko ustvarimo res brezskrbno življenje brez strahov in zadržkov. Vsi se strinjamo, da si takšno življenje vsak želi. Alkohol se nam včasih kar sam ponudi za učitelja, saj vsi vemo, da kadar je v našem življenju razlika med takšnim idealnim in dejanskim stanjem velika, avtomatično hitreje posežemo po njem. Na neki točki se namreč zavedamo, da razlika obstaja in da ne bi bilo slabo narediti nekaj v smeri, da jo premostimo. In v takšni situaciji alkohol sploh ni slaba izbira. Izbira učitelja seveda.

Ko nam to razliko uspe premostiti, pa nam alkohol postane odveč. Predstavlja nam bolj breme, kot pa karkoli koristnega. Predstavlja nam oporo, bergle, ki pa jih ne rabimo več. Vse kar si želimo, znamo sedaj ustvariti v treznem stanju, s potrebno energijo in brez stranskih učinkov.

Najbolj pomembna lekcija, ki nam jo nudi alkohol, pa je vsekakor ta, da lahko le v treznem stanju ostanemo avtentični. Le tako lahko v življenju še naprej, namesto svojemu egu, sledimo svoji energiji, svojemu višjemu jazu oziroma svojemu srcu. Le to nas bo vodilo najprej proti sreči, ljubezni in enosti. Temu pa verjetno le redko kdo lahko reče ne.